AUTOR
|
TYTUŁ
|
STR.
|
NR
|
---|---|---|---|
Adamczyk K., Szarek J., Skrzyński G., Felenczak A. | W obronie pomiarów zoometrycznych bydła | 8-10 | 4 |
Babicz M., Kamyk P., Stasiak A. | Ocena jakości technologicznej i wartości pokarmowej podrobów wieprzowych | 20-23 | 8 |
Babicz M., Pastwa M. | Charakterystyka genetyczna świń rasy puławskiej w hodowli zachowawczej | 22 | 5 |
Bagnicka E., Strzałkowska N., Jóźwik A., Krzyżewski J. | Koza jako model zwierzęcyw badaniach zootechnicznych i biomedycznych | 16-19 | 3 |
Barabasz B. | Przyszłość hodowli zwierząt futerkowych | 25-27 | 10 |
Barłowska J., Litwińczuk A. | Właściwości funkcjonalne białek mleka krowiego | 26-28 | 5 |
Barłowska J., Gruszecki T.M., Litwińczuk Z. | Systemy produkcji zwierzęcej a jakość produktu | 13-16 | 6 |
Biesiada-Drzazga B. | Na świętego Marcina najlepsza gęsina | 18-20 | 10 |
Bilik K., Choroszy Z. | Ocena cech opasowych i składu mięsa w zależności od rodzajuskarmianej paszy objętościowej w końcowym okresie opasania buhajków | 7-10 | 3 |
Blicharski T., Hammermeister A., Ptak J. | Wyniki oceny wartości użytkowej świń objętych Krajowym Programem Hodowlanym – stan na 30.09.2008 r. | 11-14 | 12 |
Borys B. | Zdań kilka o wykorzystaniu owiec i jagnięciny w gospodarstwie ekoturystycznym | 23-26 | 12 |
Brzostowski H., Tański Z. | Skuddy na Warmii i Mazurach | 22-23 | 3 |
Chmielnik H. | Nowa technologia opasu młodego bydła | 5-8 | 1 |
Choroszy Z., Grodzki G., Choroszy B., Szewczyk A. | Wyniki oceny wartości użytkowej bydła ras mięsnych z uwzględnieniem oceny osobniczej buhajów | 6-10 | 12 |
Cieśla M. | Czy jedząc ryby zawsze stajemy się zdrowsi? Prozdrowotne walory wybranych produktów akwakultury | 28-31 | 11 |
Cieślak J., Paczyńska P., Świtoński M. | Geny adipokin i ich potencjalny związek z cechami otłuszczenia świń | 20-22 | 6 |
Czech A., Krauze M., Truchliński J. | Ksenobiotyki w żywności i żywieniu | 6-8 | 5 |
Czech A., Sembratowicz J., Ognik K. | Markery biochemiczne profilu metabolicznego krwi zwierząt hodowlanych | 26-27 | 6 |
Dmoch M., Polonis A., Ondraśovicova O. | Latyryzm u indyków i jego profilaktyka | 36-37 | 5 |
Dorynek Z., Szczepanek L: | Św. Benon – patron hodowców bydła w regionie biskupiańskim | 31-32 | 3 |
Fedorski J. | Światowa hodowla koni pełnej krwi angielskiej w XX stuleciu | 19-23 | 7 |
Florek M., Skałecki P., Kędzierska-Matysek M. | Systemy produkcji i jakość rzeźna cieląt | 28-30 | 5 |
Frąckowiak H. | XXII Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych | 25-29 | 1 |
Frąckowiak H. | XXIII Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych FARMA 2008 | 19-23 | 12 |
Furman-Frątczak K., Jawor P., Rząsa A., Stefaniak T., Kuczaj M. | Zmiany wydajności mlecznej krów w modernizowanej oborze | 2-5 | 1 |
Furowicz A.J., Czernomysy-Furowicz D., Ferlas M. | Wścieklizna u lisów z uwzględnieniem elementów epidemiologicznych oraz etologiczno-ekologicznych | 13-16 | 2 |
Furowicz A.J., Czernomysy-Furowicz D., Ferlas M. | Mechanizmy obronne skóry ssaków z uwzględnieniem układu odpornościowego oraz systemu POMC | 10-13 | 8 |
Gajewczyk P. | Podstawowe błędy popełniane przez producentów trzody chlewnej | 11-13 | 3 |
Gajewska J., Rekiel A., Pawlicka E. | Enterokoki – właściwości funkcjonalne i wykorzystanie | 17-19 | 8 |
Gawlik S., Kuźniewicz J. | Propagowanie tradycyjnych obyczajów – renesansem owczarstwa | 30-31 | 2 |
Gągoł M., Trawińska B. | Dobrostan drobiu ze szczególnym uwzględnieniem transportu jaj i ptaków (cz. I) | 23-25 | 3 |
Gągoł M., Trawińska B. | Dobrostan drobiu podczas odchowu (cz. II) | 14-17, | 4 |
Gebler E. | Użytkowość mięsna i walory odżywcze mięsa króliczego | 21-22 | 1 |
Gebler E. | Wpływ różnych systemów krycia na wskaźniki zapłodnienia i wielkość miotu u królików | 25-26 | 7 |
Głogowski R. | Wartość odżywcza i cechy jakościowe mięsa nutrii (Myocastor coypus Mol.) | 24-27 | 11 |
Głogowski R. | Ekologiczne cechy chowu nutrii | 18-19 | 12 |
Głowacz K., Niżnikowski R. | O jagnięcinie słów kilka | 25-26 | 8 |
Gołębiewski M., Majchrzak B. | Szkockie bydło górskie – pierwsze stada już w Polsce;s. 6-7 | 10 | |
Górecka A., Jezierski T. | Koń jaki jest każdy widzi…? | 23-24 | 7 |
Graf M. | Choroby przenoszone z psów na człowieka. Cz. I | 30-33 | 8 |
Graf M. | Choroby przenoszone z psów na człowieka. Cz. II | 18-20 | 9 |
Graf M. | Choroby przenoszone z psów na człowieka. Cz. III | 28-31 | 10 |
Graf M. | Choroby przenoszone z psów na człowieka. Cz. IV | 30-31 | 12 |
Grela E.R., Semeniuk V., Soszka M. | Ekologiczna produkcja wieprzowiny | 2-4 | 5 |
Gruszecki T.M., Lipecka C., Pięta M., Szymanowska A., Junkuszew A., Patkowski K., Bojar W., Szymanowski M., Greguła-Kania M., Liśkiewicz M., Wiercińska K., Deryło E., Ochał M. | Polska owca nizinna odmiany uhruskiej oraz linie syntetyczne BCP i SCP; s. 19-21 | 5 | |
Grześ M., Świtoński M. | Mutacje genu miostatyny i ich wpływ na umięśnienie ssaków | 1-3 | 7 |
Grzywaczewski G., Kowalik W., Cios S. | Zarys historii badań ornitologicznych na Lubelszczyznie | 37-38 | 5 |
Horbańczuk J.O. | Wartość odżywcza i sensoryczna mięsa strusi | 26-28 | 7 |
Januś E. | Mastitis u krów a skład chemiczny i przydatność technologiczna mleka | 3-5 | 10 |
Januś E. | Racjonalne żywienie krów a poziom mocznika w mleku | 5-7 | 9 |
Jaworski Z., Łuczyńska M. | Koniki polskie w programie hodowlanym ochrony zasobówgenetycznych | 18-21 | 1 |
Kasprzyk A., Łubkowska D., Stasiak A. | Mikrostruktura tkanki mięśniowej dzika oraz wybranych ras świń | 23-25 | 6 |
Klocek C., Mielczarek A. | Postrzeganie barw przez świnie | 8-10 | 10 |
Klocek-Górka B., Zięba D.A. | Kisspeptyna – neurohormon regulujący sezonowość rozrodu | 7-9 | 8 |
Kopeć E. | Seminarium naukowe Sekcji Chowu i Hodowli Zwierząt Futerkowych w Bukowcu | 21-24 | 10 |
Korwin-Kossakowska A., Pierzchała M., Urbański P., Wyszyńska-Koko J., Roszczyk A., Kurył J., Grzybowski G. | Identyfikacja genów cech ilościowych (QTL) w genomie świni | 10-12 | 1 |
Kotowski B., Kotowski K. | Torbielowatość jajników u świń | 19-21 | 4 |
Kotowski K., Kotowski B. | Wybrane czynniki wpływające na przebieg cyklu rujowego świń | 13-15 | 1 |
Kotowski K., Szrom A. | Wpływ profilaktyki swoistej i nieswoistej na ograniczenie występowania zespołu MMA u loch | 16-19 | 7 |
Kowalska D. | O czym warto pamiętać zakładając fermę króliczą | 14-18 | 9 |
Krukowski H., Wlazło Ł., Lisowski A., Wnuk W., Martyna J. | Najgroźniejsze formy mastitis u krów | 33-34 | 5 |
Krychowski T. | Nowe tendencje w inseminacji i selekcji bydła w Europie | 4-5 | 12 |
Kubasiewicz L., Nowak P. | Akroteriaza – problem hodowlany u różnych ras bydła w Polsce | 13 | 4 |
Kucharska A. | Stary i nowy program rolnośrodowiskowy w Polsce | 1-4 | 3 |
Kuczyńska B. | Właściwości prozdrowotne składników frakcji białkowej mleka krowiego | 8-12 | 11 |
Kulisiewicz J., Więcek J., Batorska M., Rekiel A. | Kierunki modyfikowania wartości odżywczej mięsa wieprzowego | 12-16 | 11 |
Kupczyk A. | Wzrost produkcji i spadek cen mleka surowego w Polsce | 1-2 | 8 |
Kupczyk A., Bartczak Ł. | Rozwój i atrakcyjność sektora biogazowni rolniczych w Polsce; s. 26-29 | 2 | |
Kupczyk A., Ruciński D. | Wzrost na rynku biopaliw transportowych | 25-26 | 3 |
Lachowski W., Szewczuk M., Durnaś B. | Szorstkowłose owce pomorskie | 21-23 | 4 |
Lachowski W., Szewczuk M., Durnaś B. | Szorstkowłose owce pomorskie w Polsce; s.13-14 | 9 | |
Leśniak A., Walczak M., Jezierski T., Sacharczuk M., Gawkowski M., Jaszczak K. | Wstępne badania nad powiązaniem polimorfizmu genów receptorów węchowych ze zdolnością psów do detekcji węchowej | 4-5 | 7 |
Lewczuk D. | Klonowanie w hodowli koni | 16-17 | 1 |
Lipiec A., Semeniuk V., Krasucki W., Grela E.R. | Możliwości ograniczenia wydalania azotu w tuczu świń | 4-6 | 5 |
Litwińczuk Z., Chabuz W., Stenzel R., Sawicka W. | Znaczenie lokalnych ras bydła | 13-15 | 5 |
Litwińczuk Z., Stanek P., Lipiński S., Jankowski P. | Hodowla bydła mięsnego w regionie środkowo-wschodniej Polski | 16-17 | 5 |
Lorek M.O., Gugołek A. | Stan hodowli roślinożernych zwierząt futerkowych w Polsce;s. 15-17 | 12 | |
Makulska J., Hędrzak M. | Modelowanie matematyczne w zarządzaniu stadami zwierząt gospodarskich i wolno żyjących | 1-6 | 4 |
Michalik B., Lubowicki R., Kotlarz A. | Śruta poekstrakcyjna rzepakowa „00″ jako zamiennik śruty poekstrakcyjnej sojowej w żywieniu zwierząt | 16-19 | 2 |
Migdał W. | Prozdrowotne walory wołowiny i cielęciny | 1-4 | 11 |
Migdał W. | Żywność szkodzi!? Stop medialnym rewelacjom! | 26-29 | 12 |
Milewski S. | p-1,3/1/6-D-glukan jako naturalny stymulator wzrostu jagniąt | 20-21, | 3 |
Milewski S. | Niezwykła kolekcja zwierząt Katedry Hodowli Owiec i Kóz UWM w Olsztynie | 32-33 | 10 |
Mirowski A. | Pochodna leucyny – kwas p-hydroksy-pmetylomasłowy (HMB) w żywieniuzwierząt | 20-22 | 2 |
Mirowski A. | Wpływ różnych źródeł białka sojowego na wyniki odchowu i stan zdrowia cieląt w okresie żywienia preparatami mlekozastępczymi | 12-15 | 7 |
Mirowski A. | Wpływ treningu sportowego na funkcjonowanie układu immunologicznego i odporność organizmu | 14-17 | 8 |
Mroczek J.R. | Wykorzystanie ekstraktu z Yucca schidigera w redukcji emisji amoniaku pochodzącego z odchodów zwierząt gospodarskich | 22-25 | 2 |
Mroczkowski S. | Oscypek na salonach europejskich | 24-25 | 4 |
Mroczkowski S. | Znaczenie zwierząt w życiu człowieka | 5-12 | 6 |
Mroczkowski S. | Ochrona zwierząt w świetle zasad wzajemnej zgodności | 2-. | 12 |
Nałęcz-Tarwacka T. | Prozdrowotne składniki frakcji tłuszczowej mleka i czynniki warunkujące ich zawartość | 4-8 | 11 |
Niżnikowski R. | Warszawskie Warsztaty Zootechniczne | 26-27 | 4 |
Nowacka-Woszuk J., Behnke J., Świtoński M. | Dziedziczne wady plemników | 4-7 | 8 |
Nowicka-Posłuszna A. | Polski sport zaprzęgowy. Cz. l | 26-29 | 8 |
Nowicka-Posłuszna A. | Polski sport zaprzęgowy. Cz. II | 14-18 | 10 |
Oprządek J. | Wykorzystanie genetyki i genomiki w doskonaleniu jakości mięsa wołowego | 1-5 | 9 |
Oprządek J., Kaba J., Gawron W. | Wirusowa biegunka bydła i choroba błon śluzowychBVD-MD | 8-9 | 1 |
Orłowska O. | Krajowe listy buhajów po sezonie wyceny 2008/1 | 27-33 | 4 |
Orłowska O. | Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka otworzyła księgę hodowlaną dla bydła rasy Brown Swiss | 3-4 | 8 |
Ostoja-Solecki J. | A może bydło „česke strakate”? | 10-11 | 7 |
Podkówka Z., Podkówka W. | Technologia sporządzania kiszonki z całych roślin kukurydzy do produkcji biogazu | 23-25 | 1 |
Podkówka Z., Podkówka W. | Zasady obliczania wartości „biogazowej” substratu na podstawie składu chemicznego | 28-29 | 7 |
Polak G. | Ocena wartości i doskonalenie populacji koni użytkowanych w rajdach długodystansowych | 6-10 | 2 |
Radzik-Rant A. | Modyfikowanie zawartości składników prozdrowotnych w produktachowczych | 17-21 | 11 |
Rekiel A., Beyga K. | Kondycja loch i jej ocena | 7-13 | 9 |
Reklewski Z. | Intensywny i ekologiczny system produkcji mleka | 1-5 | 6 |
Saba L., Likos B., Wnuk W., Martyna J., Nowakowicz-Dębek B., Wlazło Ł. | Stres oksydacyjny jako czynnik obniżający dobrostan | 35 | 5 |
Sacharczuk M., Fedorowicz K., Sadowski B., Jaszczak K. | Badania nad genetycznym uwarunkowaniem cech związanych z wrażliwością na stres przy wykorzystaniu selekcjonowanych linii myszy | 6-7 | 4 |
Sakowski T., Słoniewski K. | Hodowca i doradca – połączeni Siecią | 27-29 | 6 |
Siekierska A. | Krowa na ringu | 20-22 | 9 |
Siekierska A., Victorini P. | Znaczenie wystaw w hodowli bydła mlecznego w Polsce | 30-33 | 7 |
Sitkowska B., Kowaliszyn B., Bohaczyk M. | Dobrostan zwierząt jako społeczne wyzwanie | 1-2 | 10 |
Sobczuk D., Bucior A. | Charakterystyka stada zarodowego i kierunki eksportu koni czystej krwi arabskiej w SK Białka | 10-13 | 10 |
Sobczyńska M., Jezierski T. | W poszukiwaniu związku między dziedzicznie uwarunkowaną wielkością serca a dzielnością koni wyścigowych | 17-19 | 4 |
Sołtysiak T., Nogalski Z. | Hierarchia w stadzie krów | 4-6 | 2 |
Spaltabaka E. | Ekonomiczne aspekty systemu dopłat do chowu rodzimych rodzimych ras bydła w Polsce | 5-7 | 3 |
Stachurska A. | Struktura umaszczenia i frekwencja genów maści w populacjach ras koni hodowanych w Polsce | 14-16 | 3 |
Stępińska U., Olszańska B. | Polispermiczne zapłodnienie u ptaków – wybór jednego plemnika z wielu | 11-13 | 2 |
Strabel T., Żarnecki A. | Nowa metoda oceny wartości hodowlanej cech produkcyjnych bydła mlecznego w Polsce | 1-2, | 1 |
Strabel T., Misztal l. | Cele hodowlane i ocena wartości hodowlanej bydła mięsnego | 8-10 | 7 |
Szymanowska A., Liśkiewicz M., Bojar W. | Stan pogłowia i produkcyjność kóz w regionie lubelskim | 17-19 | 5 |
Świerczewska E. | Jakość produktów drobiarskich – fakty i mity | 22-24 | 11 |
Victorini P., Siekierska A. | Bydło mleczne na XXIII Krajowej Wystawie Zwierząt Hodowlanych | 31-33 | 11 |
Wlazło J., Kupczyk A. | Stan aktualny i perspektywy rozwoju sektora mleka surowego w Polsce, s. 1-4 | 2 | |
Wszoła M., Molik E. | Oreksyny – peptydy o wciąż nowych funkcjach | 5-7 | 7 |
Ząbek K. | Preparaty probiotyczne jako substytut antybiotykowych stymulatorów wzrostu w żywieniu przeżuwaczy | 10-12 | 4 |
WSPOMNIENIA
AUTOR
|
TYTUŁ
|
STR.
|
NR
|
---|---|---|---|
Z. Litwińczuk | W pierwszą rocznicę śmierci Profesora Janusza Trautmana | 33 | 6 |
Z. Żebrowski | Wspomnienie o Janinie Zofii Żebrowskiej | 33 | 1 |
T. Szulc | Wspomnienie o Profesorze Aleksandrze Dobickim | 32-33 | 2 |
E. Wierzchoś, M. Tischner | Zmarł Profesor Edmund Kazimierz Prost | 33 | 3 |
RÓŻNE
AUTOR
|
TYTUŁ
|
STR.
|
NR
|
---|---|---|---|
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka | Konferencja na temat możliwości zwiększenia oceny wartości użytkowej bydła ras mlecznych w Polsce | 30-32 | 1 |
LXXIII Zjazd Naukowy PTZ w Lublinie – (r); Sekcja Chowu i Hodowli Bydła – H. Grodzki; Sekcja Chowu i Hodowli Trzody Chlewnej – J. Falkowski; Sekcja Chowu i Hodowli Owiec i Kóz – C. Lipecka; Sekcja Chowu i Hodowli Koni – A. Stachurska; Sekcja Chowu i Hodowli Zwierząt Futerkowych – M. Piórkowska; Sekcja Chowu i Hodowli Zwierząt Amatorskich i Dzikich – L. Drozd | 22-33 | 9 | |
Nagroda dla Profesora Henryka Jasiorowskiego | 27 | 3 | |
Nowe książki | s. 31-32 nr 2; 29 nr 3; 24 nr 8; | ||
P. Guliński | Profesor Zygmunt Litwińczuk doktorem honoris causa Akademii Podlaskiej w Siedlcach | 29-30 | 6 |
Rozstrzygnięcie l edycji Konkursu na najlepszą pracę doktorską z zakresu nauk zootechnicznych | 16 | 6 | |
Rozstrzygnięcie XXV edycji Konkursu na najlepszą pracę magisterską z zakresu nauk zootechnicznych | 17-19 | 6 | |
D. Radzio | Uroczyste zamknięcie obchodów 100-lecia Oceny Wartości Użytkowej Bydła w Polsce | 31-32 | 6 |
T.M. Gruszecki, L. Drozd, M. Tietze, J. Demetraki-Paleolog | Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie ukończył 55 lat | 1-2 | 5; |
Jeżewska-Witkowska G. | Działalność Katedry Biologicznych Podstaw Produkcji Zwierzęcej | 8-10 | 5; |
Tietze M., Sołtys L. | Działalność naukowo-badawcza Katedry Etologii i Podstaw Technologii Produkcji Zwierzęcej | 11-13 | 5; |
A. Stachurska | Działalność naukowo-hodowlana Katedry Hodowli i Użytkowania Koni | 23-26 | 5; |
L. Drozd, M. Karpiński, P. Czyżowski, M. Goleman | Działalność naukowo-badawcza Katedry Hodowli Amatorskich i Zwierząt Dzikich – | 30-33 | 5; |
R. Kornijów | Tematyka badań prowadzonych w Katedrze Hydrobiologii | 39-40 | 5 |
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka | Wymagania proceduralne dla importowanego nasienia buhajów ras mlecznych | 28 | 3 |