|
AUTOR
|
TYTUŁ
|
STR.
|
NR
|
|---|---|---|---|
| Barłowska J | Znaczenie lokalnych ras zwierząt w produkcji żywności tradycyjnej oraz przekazie tradycji i kultury regionu (Pełny tekst) | 4-8 | 9 |
| Bernacka H., Banicki M. | Małe przeżuwacze w Leśnym Parku Kultury i Wypoczynku „Myślęcinek”, Ogrodzie Fauny Polskiej w Bydgoszczy | 15-17 | 6 |
| Białobok U., Białobok J. | Hodowla zwierząt w SK Michałów Sp. z o.o. | 28-29 | 8 |
| Blicharski P. | Hodowla bydła w OHZ Kamieniec Ząbkowicki Sp. z o.o. | 24-26 | 8 |
| Blicharski T. | Omówienie wyników oceny użytkowości świń w stadach zarodowych | 6-9 | 12 |
| Bodkowski R., Patkowska-Sokoła B., Nowakowski P., Jamroz D., Janczak M. | Produkty pochodzące od przeżuwaczy – najważniejsze źródło L-karnityny w diecie człowieka (Pełny tekst) | 22-25 | 10 |
| Bogdzińska M. | Zastosowanie najnowszych osiągnięć genetyki w doskonaleniu cech użytkowych zwierząt | 2-4 | 6 |
| Bohaczyk M., Mroczkowski S., Masłowski M. | Charakterystyka ogierów zimnokrwistych ze Stada Ogierów Kętrzyn | 28-30 | 3 |
| Borkowska D. | Prace popularnonaukowe istotnym elementem transmisji wyników badań do praktyki hodowlanej | 16-17 | 3 |
| Borkowska D., Januś E. | Wydajność i kondycja pierwiastek rasy holsztyńsko-fryzyjskiej krajowych oraz importowanych | 8-10 | 1 |
| Boruta O., Jasek S., Filistowicz A. | Skład siary i mleka loch ras matecznych i wyniki odchowu ich prosiąt | 25-28 | 10 |
| Budzyńska M. | Naukowe i edukacyjne aspekty etologii stosowanej | 22-24 | 12 |
| Ciechańska J., Bury P. | Geny plejotropowe związane z umaszczeniem i skutki ich występowania u psów | 16-17 | 7 |
| Cieśla M., Śliwiński J. | Od rybołówstwa do salonu piękności, czyli o roli ryb jako zwierząt towarzyszących człowiekowi | 18-21 | 11 |
| Cilulko J. | Rozród jeleniowatych. Cz. 1. Wybrane aspekty biologii rozrodu | 26-31 | 5 |
| Cilulko J. | Rozród jeleniowatych. Cz. 2. Zarządzanie procesami rozrodu na fermie | 23-27 | 6 |
| Czyż K., Dobrzański Z., Patkowska-Sokoła B., Zabłocka M. | Rozwój i zastosowania nanotechnologii | 32-35 | 10 |
| Damaziak K., Michalczuk M., A. Żbikowski | Przyczyny brakowań i upadków ciężkich indyków Big-6 utrzymywanych w warunkach chowu półintensywnego | 11-14 | 12 |
| Danielewicz A., Bożek Ł | Hiszpańska Dworska Szkoła Jazdy w Wiedniu | 15-17 | 12 |
| Drewka M., Monkiewicz M., Kubacki S., Zawiślak J., Gulda D., Święcicka N. | Historia rozwoju podkuwnictwa | 28-30 | 7 |
| Drewka M., Skoczkowski J., Kubacki S., Monkiewicz M., Święcicka N., Zawiślak J., Gulda D. | Klacz Emerycha – wybitna przedstawicielka rasy małopolskiej | 25-28 | 7 |
| Drobik W., Martyniuk E., Szwaczkowski T. | Problemy kształcenia w zakresie genetyki i hodowli zwierząt na świecie (Pełny tekst) | 1-6 | 7 |
| Dycha S. | Hodowla zwierząt w OHZ Lubiana Sp. z o.o. | 26 | 8 |
| Fariaszewska A. | Charakterystyka dermatofitów na przykładzie zoofilnego gatunku Trichophyton mentagrophytes | 31-33 | 2 |
| Filistowicz A., Gorajewska E., Przysiecki P., Jasek S. | Temperament lisów polarnych określany za pomocą empatycznego i pokarmowego testu behawioralnego | 30-32 | 10 |
| Flis M. | Zróżnicowanie zapotrzebowania pokarmowego zajęcy w hodowli wolierowej | 29-31 | 1 |
| Frieske A., Bernacki Z. | Ochrona ptaków krajobrazu rolniczego | 1-3 | 2 |
| Furowicz A. J., Ferlas M., Nawrotek P. | Immunologia ciąży i noworodka – zagadnienia wybrane | 18-21 | 2 |
| Gandecka E. | Uznawanie pochodzenia ze strony buhaja | 12-13 | 1 |
| Gandecka E. | Jak dobrze zmierzyć mleko i mniej zapłacić | 17-18 | 3 |
| Goleman M. | Owczarek niemiecki jakiego nie znamy | 18-20 | 7 |
| Graczyk M., Ćwiertnia P., Szwaczkowski T. | Hipopotam karłowaty – teraźniejszość i przyszłość gatunku | 32-33 | 1 |
| Grodzki H. | Stan hodowli czysto rasowego bydła mięsnego w kraju | 16-17 | 4 |
| Grondkowska A., Kuźnicka E. | Możliwości wykorzystania psów pasterskich w agroturystyce | 28-32 | 6 |
| Gruszecki T. M., Strupieniuk Z., Patkowski K., Słomiany J. | Wykorzystanie owiec do czynnej ochrony przyrody w Roztoczańskim Parku Narodowym | 14-15 | 12 |
| Gugołek A., Wróbel A., Konstantynowicz M. | Wstępne badania nad zastosowaniem betainy w żywieniu norek hodowlanych (Pełny tekst) | 25-27 | 2 |
| Guliński P. | Cechy funkcjonalne i ich rola we współczesnej hodowli bydła. Cz. II. Komórki somatyczne mleka, płodność, kondycja, pokrój krów | 13-16 | 2 |
| Głogowski R. | Zachowania refekcyjne nutrii oraz ich wpływ na niektóre cechy jakościowe mięsa | 27-28 | 1 |
| Haska A., Gruszczyńska J., Siewruk K. | Dysplazja stawów biodrowych u psa domowego (Canis familiaris). Cz. 1. Wybrane metody diagnostyczne | 27-32 | 11 |
| Hądzlik L. | Ocena łączy hodowców bydła z mleczarniami | 5-6 | 12 |
| Jarczak J., Ślaska B. | Łańcuchowa reakcja polimerazy (PCR) | 4-8 | 3 |
| Jaroszewska J. | Rozcieńczalniki do przechowywania nasienia knura | 21-24 | 2 |
| Jasiorowski T. | Hodowla trzody chlewnej w spółkach ANR | 9-11 | 8 |
| Jasiorowski T., Oprządek A. | Hodowla bydła mlecznego w spółkach ANR | 3-9 | 8 |
| Jezierski T. | Psy w służbie policji, wojska i ratownictwa | 4-8 | 11 |
| Klebaniuk R., Bąkowski M., Rocki G., Żakowska N. | Wartość pokarmowa dawek z udziałem nasion lnu dla bydła mięsnego | 24-26 | 9 |
| Klebaniuk R., Rocki G. | Wskaźniki hematologiczne i biochemiczne krwi przydatne do analizy żywienia i odżywienia krów mlecznych | 4-7 | 1 |
| Knecht D., Środoń S. | Opłacalność produkcji trzody chlewnej w 2010 roku (Pełny tekst) | 1-5 | 4 |
| Knecht D., Środoń S. | Rynek trzody chlewnej w latach 2001-2010 | 8-11 | 7 |
| Kowalska D. | Królik nowozelandzki biały – problemy w hodowli | 26-27 | 3 |
| Kowalska D., Bielański P. | Wykorzystanie makuchu rzepakowego w żywieniu królików | 17–20 | 5 |
| Kowalska D., Gugołek A. | Oryginalne rasy królików | 31-33 | 4 |
| Kowalska D., Łapiński S., Chełmińska A. | Królik, nutria, szynszyla – użytkowanie mięsne | 31-33 | 7 |
| Kruszewicz A. G. | Rola ogrodów zoologicznych w ratowaniu ginących gatunków i poprawianiu dobrostanu zwierząt nieudomowionych | 8-9 | 11 |
| Kubasiewicz L., Nowak P., Jedlak A. | Przyczyny zaburzeń płodności krów z uwzględnieniem schorzeń jajników | 14-15 | 1 |
| Kubasik D., Oprządek A. | Hodowla zwierząt w OHZ „Garzyn” Sp. z o.o. | 19-21 | 8 |
| Kuczaj M. | Przeszłość, teraźniejszość i przyszłość hodowli bydła na Dolnym Śląsku | 18–19 | 10 |
| Kułaj D., Konatowicz M., Ormian M., Pokorska J. | Genetyczny polimorfizm białek i enzymów krwi u mięsnych ras bydła | 9-13 | 4 |
| Litwińczuk A. | Ocena jakości mleka | 3-5 | 2 |
| Makulska J. | Ocena technologii utrzymania bydła i pozyskania mleka w aspekcie dobrostanu i jakości surowca | 12-15 | 3 |
| Mandecki A. | Hodowla zwierząt w SK „Nowe Jankowice” Sp. z o.o. | 30-32 | 8 |
| Matwijczuk A., Wójcik M. | Właściwości odżywcze tłuszczu mleka | 6-9 | 5 |
| Mietlicka-Wrzecionowska M., Bielański P. | Królik szary carmagnola – włoska rasa rodzima | 33 | 6 |
| Migdał W. | Bydło, pasterze i siano – cud wigilijnej nocy (Pełny tekst) | 1 | 12 |
| Milewski S., Zaleska B., Ząbek K. | Prozdrowotne cechy mięsa jagniąt skuddów i kamienieckich | 23-25 | 4 |
| Molik E., Misztal T., Romanowicz K., Murawski M. | Zmiany stężenia melatoniny i LH u polskich owiec górskich, owiec olkuskich i ich mieszańców | 27-28 | 4 |
| Molik E., Pieronkiewicz D. | Biologiczne uwarunkowania instynktu macierzyńskiego u owiec | 21-22 | 7 |
| Monkiewicz M., Drewka M., Gulda D., Święcicka N., Zawiślak J. | Lonżowanie – niedoceniony aspekt pracy z końmi | 8-9 | 6 |
| Mroczkowski S. | Ginące owce (Pełny tekst) | 1-3 | 1 |
| Mroczkowski S., Sitkowska B., Kowaliszyn B., Wiśniewska E., Piwczyński D., Bogdzińska M. | Doskonalenie zwierząt i ich dobrostan | 4-6 | 6 |
| Młynarczyk G. | Stan hodowli zwierząt w spółkach ANR oraz główne kierunki działań w najbliższych latach (Pełny tekst) | 1-3 | 8 |
| N. Święcicka, S. Kubacki, J. Zawiślak, D. Gulda, M. Monkiewicz, M. Drewka | Jenot i szop jako gatunki ekspansywne w Polsce (Pełny tekst) | 10-12 | 6 |
| Nawrocki L. | Rys historyczny chowu i technik utrzymania bydła | 32-33 | 3 |
| Nałęcz-Tarwacka T., Zdanowska-Sąsiadek Ż. | Wpływ żywienia na zawartość skoniugowanego kwasu linolowego (CLA) w mleku przeżuwaczy | 19-22 | 3 |
| Nogalski Z., Wroński M. | Doskonalenie technologii opasu bydła | 17-20 | 4 |
| Oprządek A. | Hodowla owiec w spółkach ANR | 11-13 | 8 |
| Oprządek J. | Ocena jakości mięsa wołowego | 13-16 | 4 |
| Panek M. | Znaczenie zwierzyny polnej dla myśliwych – od eksploatacji do ochrony | 9-13 | 11 |
| Pawlina E. | Rasa gołębi wrocławski mięsny wyhodowana w Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu | 28-30 | 10 |
| Peter E., Bech J. | Polska ostoją żubra – największego ssaka Europy. Cz. 3. Niech trwa i zachwyca | 19-22 | 12 |
| Pikulik F. | Hodowla zwierząt w SK w Dobrzyniewie Sp. z o.o. | 32-33 | 8 |
| Piróg J., Grega T. | Etogram – ważne narzędzie w badaniach nad zachowaniem zwierząt | 27-31 | 2 |
| Podkówka Z., Podkówka W. | Emisja gazów cieplarnianych przez krowy (Pełny tekst) | 1-4 | 3 |
| Podkówka Z., Podkówka W. | Krowa „biologiczna” produkuje mleko, a „betonowa” biogaz | 31-33 | 9 |
| Pogorzelska J. | Problemy adaptacji i produkcyjności bydła importowanego do Polski | 9-12 | 3 |
| Pośniak J. | Zasady Wzajemnej Zgodności | 21-23 | 6 |
| Prusak B., Grzybowski G. | Niektóre wyzwania współczesnych programów ochrony zasobów genetycznych bydła | 22-24 | 9 |
| Przegalińska-Gorączkowska M. | Metoda tuczu i żywienia owiec jako czynniki wartości rzeźnej i jakości mięsa | 24-25 | 3 |
| Przegalińska-Gorączkowska M. | Standard wagowy jagniąt jako czynnik wartości rzeźnej i jakości mięsa | 25-26 | 4 |
| Przybylska K., Mazurkiewicz J. | Programy hodowlane w ogrodach zoologicznych – wybrane aspekty na przykładzie kilku gatunków ptaków | 13-14 | 7 |
| Radzik-Rant A., Rant W. | Wpływ diety na udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w tkance mięśniowej jagniąt | 23-26 | 1 |
| Radzio D. | Ocena z certyfikatem | 17 | 2 |
| Radzio D. | Wyniki oceny krów w 2010 roku | 5-9 | 4 |
| Radzio D. | Nowoczesność w oborze | 9-10 | 5 |
| Radzio D. | Nowe technologie w ocenie wartości użytkowej | 32-33 | 11 |
| Rutkowski A., Jankowski J. | Białkowe bezpieczeństwo kraju, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia zwierząt monogastrycznych w gospodarstwach agroturystycznych i tradycyjnych | 9-11 | 9 |
| Salamon S., Grześ M., Świtoński M. | Czy polimorfizm genu FTO (fat mass and obesity associated) jest markerem otłuszczenia świni? (Pełny tekst) | 1-2 | 5 |
| Sawa A. | Cechy funkcjonalne i ich rola we współczesnej hodowli bydła. Cz. I. Długowieczność krów, laktacje przedłużone, poziom mocznika w mleku krów | 8-13 | 2 |
| Sawicka-Zugaj W. | Znaczenie markerów mikrosatelitarnych w ocenie zmienności genetycznej rodzimych ras bydła na przykładzie rasy białogrzbietej | 3-5 | 12 |
| Sieczkowska H., Iwan R. | Wykorzystanie rasy duroc w produkcji towarowej tuczników | 26-29 | 9 |
| Siekierska A. | Szkoła sędziowania | 12-13 | 7 |
| Siminska E., Bech J. | Polska ostoją żubra – największego ssaka Europy. Cz. 2. Powrót króla | 12-14 | 6 |
| Siminska E., Bech J., Bernacka H. | Polska ostoją żubra – największego ssaka Europy. Cz. 1. Historia żubra i jego losy na ziemiach polskich | 31-33 | 5 |
| Smorąg Z., Słomski R., Jura J., Lipiński D., Skrzyszowska M. | Transgeniczne świnie jako dawcy tkanek i narządów do transplantacji u ludzi (Pełny tekst) | 1-4 | 11 |
| Sobek Z. | Wykorzystanie technologii i systemów komputerowych w hodowli bydła | 15-16 | 3 |
| Soroko M. | Dlaczego układ ustaleniowy jest charakterystyczny tylko dla konia? | 29-31 | 4 |
| Soroko M. | Kompendium badań nad wykorzystaniem termografii w diagnostyce i użytkowaniu koni | 23-25 | 7 |
| Staszak E. | Bilans kationowo-anionowy dawki pokarmowej dla krów mlecznych | 6-8 | 6 |
| Stojanowska A., Wachel M. | Hodowla koni w spółkach ANR | 13-18 | 8 |
| Strzeżek J., Opiłowski T., Puchalski A., Fraser L., Strzeżek R., Wiśniewska B., Wysocki P., Zasiadczyk Ł. | Pierwsze knury uzyskane po inseminacji loch nasieniem kriokonserwowanym użytkowane w fermie zarodowej | 16-19 | 1 |
| Szostak B. | Charakterystyka zmian wieku pierwszego oproszenia i okresu międzymiotu u loch rasy pbz hodowanych w rejonie lubelskim | 19-20 | 1 |
| Sztych D. | Kot – dobrotliwe bóstwo czy pomiot szatana? | 24-27 | 11 |
| Szulc T., Arkuszewska E., Cieślak A., Demkowicz M., Dymnicka M., Fiedorowicz S., Newlacil I., Niemiec J., Jasek S., Kosieradzka I., Kowalczyk A., Łozicki A., Łukaszewicz E., Potkański A., Sawosz-Chwalibóg E., Skomiał J., Sobotka W., Sokół J.L., Stępińska M., Szurko J., Tywończuk J., Wajda S., Szumacher-Strabel M., Zachwieja A. | Suszone wywary zbożowe w żywieniu bydła, świń i drobiu | 11-17 | 5 |
| Teter W. | Analiza kosztów produkcji mleka w gospodarstwie rodzinnym utrzymującym bydło mleczne | 18-20 | 6 |
| Trzcińska M. Bryła M. | Wpływ apoptozy na zdolność zapładniającą plemników knura | 9-11 | 12 |
| Van Arendonk J.A.M. | Cele hodowli zwierząt: zrównoważenie wydajności i wpływu na środowisko | 1-4 | 9 |
| Wyrębski J. | Hodowla zwierząt w OHZ Osięciny Sp. z o.o. | 21-23 | 8 |
| Wójcik A. | 65 lat zielononóżki w fermie Felin Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie | 25-26 | 5 |
| Wójcik M. | Kwas liponowy – ważny antyoksydant pochodzenia zwierzęcego | 21-23 | 1 |
| Wójcik M., Matwijczuk A. | Cholesterol w mleku a miażdżyca | 22-24 | 3 |
| Wójcik P. | Ekonomiczne aspekty produkcji mięsa wołowego w Polsce | 20-22 | 4 |
| Zachwieja A. | Doskonalenie technologii odchowu cieląt | 5-7 | 2 |
| Zawiślak J., Święcicka N., Gulda D., Monkiewicz M, Drewka M. | Odrobaczanie jako podstawowy element programów profilaktycznych u psów i kotów | 18 | 12 |
| Ziętara W. | Stan i kierunki rozwoju gospodarstw nastawionych na produkcję mleka | 3-6 | 5 |
| Zyzak A., Skiba T., Rząsa A | Immunoglobulina kurza (IgY) – właściwości i możliwości wykorzystania jako dodatku paszowego | 21-24 | 5 |
| Łojek J., Strumińska A., Łojek A. | Hipoterapia – człowiek i koń w relacji terapeutycznej | 13-17 | 11 |
| Łukasiewicz M. | Atrakcyjny świat drobiu ozdobnego | 21-23 | 11 |
| Żorawowicz T., Szulc R. | Nowa usługa doradcza dla hodowców | 29-31 | 9 |
Wspomnienia
|
AUTOR
|
TYTUŁ
|
STR.
|
NR
|
|---|---|---|---|
| Pamięci Profesora Juliana Ciurusia – Przyjaciele owczarze | 31 | 12 |
Różne
|
AUTOR
|
TYTUŁ
|
STR.
|
NR
|
|---|---|---|---|
| Borowiec F., Kinal S., Bodarski R. | XL Sesja Naukowa Komisji Żywienia Zwierząt KNZ PAN | 35-36 | 10 |
| Frąckowiak H., Wołoszyński W. | XI TARPANIADA – Krajowa Wystawa Koników Polskich | 30-31 | 3 |
| LXXVI Zjazd Naukowy PTZ w Poznaniu | Sekcja Chowu i Hodowli Bydła – P. Guliński; Sekcja Chowu i Hodowli Trzody Chlewnej – J. Falkowski; Sekcja Chowu i Hodowli Koni – D. Lewczuk; Sekcja Chowu i Hodowli Owiec i Kóz – C. Lipecka; Sekcja Chowu i Hodowli Zwierząt Amatorskich i Dzikich – L. Drozd; Sekcja Chowu i Hodowli Zwierząt Futerkowych – R. Cholewa; XXIII Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA – A. Rutkowski | 24-30 | 12 |
| J. Wójtowski | Medal im. Profesora Tadeusza Vetulaniego | 21 | 9 |
| J. Juszczak, A. Filistowicz; Instytut Hodowli Zwierząt – T. Szulc; Zakład Hodowli Bydła i Produkcji Mleka – A. Zachwieja, M. Kuczaj; Zakład Hodowli Koni i Jeździectwa – E. Jodkowska; Zakład Hodowli Owiec i Zwierząt Futerkowych – K. Chudoba; Zakład Hodowli Trzody Chlewnej – S. Jasek; Zakład Hodowli Drobiu – E. Łukaszewicz; Katedra Genetyki i Ogólnej Hodowli Zwierząt – B. Nowicki; Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt – Z. Dobrzański; Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa – S. Kinal, J. Kubizna, W. Łuczak; Instytut Biologii: Zakład Systematyki i Ekologii Bezkręgowców, Zakład Ekologii Kręgowców i Paleontologii – J. Mąkol; Zakład Antropologii – K. Borysławski; Zakład Hydrobiologii i Akwakultury – W. Dobicki | Powstanie i rozwój Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu | 1-18 | 10 |
| T. Szwaczowski | Profesor Johannes A.M. van Arendonk – doktorem honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu | 20 | 9 |
| Rozstrzygnięcie IV edycji Konkursu na najlepszą pracę doktorską z zakresu nauk zootechnicznych | 11 | 9 | |
| Rozstrzygnięcie XXVIII edycji Konkursu na najlepszą pracę magisterską z zakresu nauk zootechnicznych | 11-14 | 9 | |
| Z. Bernacki | 40 lat Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt UTP w Bydgoszczy | 1-2 | 6 |
| J. Wójtowski | 60-lecie Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu | 14 | 9 |







